Kris i bilindustrin


Det är väldigt mycket snacka om biltillverkarna Volvo och Saab för tillfället. Iallafall på Stefans lektioner men även på nyheterna. De har dålig ekonomi och hotas att gå i konkurs. Saab ägs av GM och Volvo ägs av Ford.

Många av de som just nu jobbar på dessa företag hotas att förlora sina jobb. Det för at det inte behövs lika många bilar och arbetsgivaren har inte råd att ha kvar arbetaren på full lön.

Regeringen i Sverige lägger fram ett krispaket på 28 miljarder för att hjälpa bilindustrierna med att utveckla sina bilar. För Volvo har satsat ganska mycket på säkerheten och diesel men det skulle behövas utveckla mer. Eftersom bensinen blir dyrare gör det att mindre har råd med att ha en bil och då kanske det är bättre att hitta en bil som behöver mindre bränsle. Till skillnad från Sverige har inte USA tagit fram något krispaket för att hjälpa sina bilföretag.

Men var får de pengarna ifrån?
Jo, de kommer från oss, skattebetalarna. Jag tycker att regeringen borde stötta för då kan fler behålla sina jobb. För om det ska forskas mer behöver företagen fler anställda. För om en person inte har jobb har den inte råd att t.ex. köpa bilar och då förlorar bilindustrin på det.

Men frågan är om själva företaget kommer att tjäna på att ta fram en bil med bättre säkerhet eftersom alla kollar inte på det. De vill ha en bil som är billig och bränslesnål.  

Det som Volvo kunde gjort är att göra om och istället bli endast ett forskningsföretag på bilar. Eftersom då kan de sedan sälja sina idéer till andra bilindustrier. Det har de gjort innan. Det var Volvo som kom på at ha krockkuddar i sidodörrarna och även tre punkts bälte. De skulle de kunna tjäna ganska mycket på eftersom de finns inget bilföretag som endast forskar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0